about

CV. Nana Andersen, 1970

Eget værksted i Barcelona fra 1998 til 2011.
Nuværende værksted i Hornsherred, Sjælland.

Medlem af:
Danske Kunsthåndværkere & Designere
Nordsjællandske Keramikere.

Uddannelse og kurser:
2011 -12: Deltager i “Creat al barri” et projekt for designere og kunsthåndværkere i Poble Sec, Barcelona.
2009 –11: Undervisning v. Misako Homma keramik studio, Barcelona.
1994-97 Design Seminariet, Grafisk linje. Højer.
1992: Skolen for billedkunst, København.

Udvalgte udstillinger:
2019: Birkerød Gl. Præstegård, Birkerød “Ler med dialog”
2019: SKOVHUSET, Værløse “Keramiske Konstruktioner”
2017: Værftshallerne Helsingør, “Keramik på bordet”.
2016: Rejsestalden, seperat udstilling, Jægerspris. Kirkehavegård, Allerød Kunstforening, Nordsjællandske Keramikere.
2014: Galleri Labr, Roskilde. Langes Magasin, Frederikssund.
2013: Udlejre Kirke, Ølstykke.
2012: Centre Artesania de Catalunya, Barcelona. Rejsestalden, seperatudstilling, Jægerspris. Galleri Artstra, København. Galleri Labart, København. Kunstforeningen Awapatent, København.
2011: Galleri Claus C., København. Brøndsalen, København. Kunstforeningen NetDesign, København. Galleri Artstra, København. Galleri Claus C., København. Fem parellel, præsentation af PROP & BOX, Barcelona.
2010: Gallery Sonne, København. Sopienholm Cobra-rummet, Danmark. Tardor Art, Vinil, Barcelona.Europes Contemporary Culture Festival, Barcelona. Galleri Art Stra, København.Art Solidari, Rambla Santa Monica, Barcelona. Tallers Oberts, Poble Sec, La Frutería, Barcelona. VHS Rendsburger Ring, Tyskland.
2009: Galleri Nyhavn 18, København. La Cova de art, Barcelona. Galleri Copenhart, Valby. Galleri Copenhart, Valby. Galleri La Frutería, Barcelona. La Sala d`Exposicions de la Fundació Comaposada, Barcelona.
2008: Prøvehallen, København/Barcelona. Gallery Copenhart, Valby. Galleri La Frutería, Barcelona. Can Fabre, Barcelona.
2007: Galleri Nybro, Brøndsalen, København. Iglesia Sant Pau, Barcelona. Galleri La Frutería, Barcelona. Kunstforeningen Statoil, København. Kunstforeningen Aller Presse, København.

Modtagne legater:
Den Danske Ambasade i Madrid.
Isabel Fonden.

Censurerede kunsthåndværkermarkeder, udstillinger og messer:
2019: Frue Plads Marked, Designmuseet Julemarked.
2018: Designmuseet, Julemarked. Trapholt Julemarked. Prismen kunst- og designmarked
2017: Roskilde Open, censureret udstilling, Roskilde.
2012-17: Dannermarked, Rejsestalden.
2013: DOK#1 Censureret kunsthåndværk messe, Aalborg.
2012: KIC Censureret kunsthåndværk messe, Århus.
2011: ARTMADRID, Tardor Art, Vinil, Madrid.
2010: Roskilde Open, censureret udstilling, Roskilde.
2001: Kunstmessen Blanes, Catalunya.

Tekst af Simon Fruelund

Man må gerne røre ved kunsthåndværk og ikke ved kunst, er det en væsentlig forskel? Er billedkunst primært for synssansen mens kunsthåndværk også inddrager følesansen? Og er kunsthåndværk derved tættere på det erotiske fordi man gerne må røre – og endda putte koppen i munden?

Nana Andersen (f. 1970) arbejder i spændingsfeltet mellem kunst og kunsthåndværk. En vægkomposition i keramik kan bestå af en hånd med en pistol, nogle gule blomster, et kvindehoved med noget gult der løber ud af munden, og, hov, flere gule blomster. Et værk kan også bestå af et par meget naturtro sandaler i keramik og en tilsvarende realistisk håndtaske med lyserødt for. Det kan også være en asymmetrisk kop med en sort fod afbildet på, eller en vinprop med et sørgmodigt ansigt.

Hun dyrker det åbne, det skæve, i værker der ikke lukker sig om sig selv, men hele tiden skaber forbindelser, hægter sig på andre værker i en løbende bevægelse. To malerier er tilsammen et værk (”Røde strømper”), men et tredje kunne godt støde til.

Det er en feminint ladet verden hvor blomster og skydevåben er en form for accessories, og hvor kvinden ikke har tid til at være offer. Her lever det poetiske og det aggressive side om side med det erotiske og det uperfekte – ofte ledsaget af en barok humor. Se f.eks. skulpturen der bare hedder ”Hjemme”, hvor en kvinde iført kort nederdel og høje sandaler sidder foroverbøjet i en lænestol med et jagtgevær i hånden.

Måske kan man sige at Nana Andersens værker supplerer sig selv i en legende, spørgende undersøgelse af det kvindelige, af aggression og sanselighed, af det utrygge i det hjemlige, og at hendes tilgang på én gang er melankolsk og humoristisk.

Skal en kop have en kant? Ja, men den behøver ikke være lige. Og må den gerne have kant? Ja tak. Og det har Nana Andersens ting uanset om det er kunst eller kunsthåndværk eller et lykkeligt sted derimellem.

Simon Fruelund